Message d'erreur

  • Notice : Undefined offset: 0 dans _getNidParent() (ligne 120 dans /home/users5/i/interromania/www/sites/all/modules/interRomania/ir_exercices/templates/theme.inc).
  • Notice : Trying to get property of non-object dans _getNidParent() (ligne 120 dans /home/users5/i/interromania/www/sites/all/modules/interRomania/ir_exercices/templates/theme.inc).

Ducumentu
Lochi - Lluc i el puig Roig

LOCHI -LLUC I EL PUIG ROIG

En el centre de la serra de Tramuntana de Mallorca, a una vall a 525 m d'altura, es troba el santuari de la Mare de Déu de Lluc, del qual ja hi ha notícies el 1246, just després de l'inici de la conquista de Mallorca el 1229, i que des de llavors ha estat i és lloc de pelegrinació constant des de totes les illes Balears. La imatge de la Mare de Déu que s'hi venera, negra, de pedra fina, de 61 cm d'alçada, és del segle XIV o XV, i va ser coronada el 1884 per concessió del Papa Lleó XIII. Lluc (del llatí lucus 'bosc sagrat') és el centre del municipi d'Escorca, que compta a penes amb 200 habitants, situat en uns dels paratges més bells de l'illa, coberts d'espessos boscs d'alzinars i de pins, on es concentren la majoria de les muntanyes més altes: el puig Major (1435 m), el Puig de Massanella (1352 m), el puig Tomir (1102 m), el puig de l'Ofre (1090 m), el puig Caragoler (1029 m), el puig Roig (1003 m; al fons de la imatge)... Al cançoner popular no hi poden faltar les referències a la Verge de Lluc:

Oh, Mare de Déu de Lluc,
que vos heu feta d'endins!
Entre muntanyes i pins,
an es malalts dau salut.

També ha estat inspiració de poetes:

Lluc
Crucivia
U sacratu
Di a lingua
Di u locu
Figura sacra
Di a mamma fatta terra
E rinnata
Bruna d'oru vechju
Tolla impastata à storia
Munasteriu
Cuscenza naziunale
Fatta fede
Fitta è vergine
Scola l'oliu serenu
Di l'alivetu eternu
Chi incurona Mallorca
Sfida à Poghjiu Maiò
Pianta a viacruci
Cù u mare zittu è bellu

Ghjacumu Thiers. Lluc, 12.I.1998